Menu

A PARAFA DUGÓ ÉS A CSAVAROS KUPAK

2015. Augusztus 11.

A Trust-nál szeretünk beszélgetni a parafa dugó és a csavaros kupak közötti különbségekről. Hatalmas, színes, gyakran heves viták kerekednek. Egyesek az árkülönbségekről míg mások a környezeti hatásokról vitatkoznak. Mindannyian ismerjük a mondást, hogy “nemesedik a korral, mint a jó bor”, de hogyan befolyásolja egy jó bor lezárása ezt az érlelődést? Kapcsoljuk ezt a kérdést a tölgyhöz. A magyar tölgy különféle formában és méretben kapható, és a borászokat a borukkal kapcsolatos céljuknak megfelelően tudjuk ellátni. A kereskedelmi valóság az, hogy a magyar tölgy alternatívák felhasználásával készült borokat gyorsabban fogyasztják, ezek jellemzően csavaros kupakos borok. A magyar tölgyfahordós érlelésű borok általában hosszabb ideig tartanak, mivel a teljes tölgyhatásnak is hosszabb az élettartama. Ennek eredményeként a tartósnak szánt borok gyakran parafadugóval rendelkeznek.

Ez természetesen nem dönti el a kérdést, hogy a dugó a jobb vagy a csavaros kupak, azonban biztosítja, hogy a nagyszerű borok és a magyar tölgy körüli  érvelések soha ne érhessenek véget.